Cestujeme dementne aneb dotazy z FB
Deny, to byste museli letět do toho Karibiku třeba z Japonska nebo Austrálie, aby tam bylo o den míň. Pokud jste letěli z Evropy, doletěli jste stejný den o několik hodin později, např. o 4 h. později po letu trvajícím 9 h.
Zkoumal jem teď tu Hawaii. Dva dny si s tim hraju, ležím v tom, v tý fázi hlavně matrix a Google flights. A jak tam maj týden pošahaně od neděle, říkám si svátky 01. a 08.05. druhý zprava, takže v sobotu, tj. je jedno, který týdny na to vyberu, ušetřená dovča nebude, a směřoval jsem to na konec dubna. Třetí den už to proháním skyscannerama, a tam najednou vidím 01. a 08.05. třetí zprava. Pátek. Takže všechno překopat, abych zjistil, že většina zajímavých kombinací na návrat po těch svátcích už byla pryč (resp. jen phantom availability v matrixu). Stálo to zhruba den práce vniveč a horší kombo letů. A nadávání na smysluplný datumový systémy Amíků...
já odmítám jakékoliv lety v půlnoci a 5 minut před a po. Jednou jsem plánoval ještě celé dopoledne na Mallorce a my letěli chvíli po půlnoci, to byl teda problém AM/PM :D
Co se týká dešlích pobytů, teď Thasjko/Filipíny, tak to už si to píšu v excelu s datumama a časy aby mě to kdyžtak praštilo do oka.
Jednou se mi povedlo koupit letenky pro celou rodinu na víkend do Lisabonu v září, ale zpáteční let byl ne za 3 dny, ale za 3 měsíce. Nemám ponětí, jak se mi to povedlo, podezříval jsem rezervační systém Wizzair, ale kdo ví, třeba to byla nějak moje chyba.
Nicméně byl to Wizz, takže za pár dnů se posunuly časy tak, že to šlo stornovat.
Někdy v srpnu loňského roku jsem dělala rezervaci ubytka na 1.10. Po příchodu na hotel naší rezervaci recepční nemohla najít. Po dlouhém hledání jí tedy našla, byla na 1.10.2026 🤷😀 Naštěstí měli volný pokoj, který vyšel jen o dvě stovky dráž, než ten z chybné rezervace.
Libor_S napsal(a):Deny, to byste museli letět do toho Karibiku třeba z Japonska nebo Austrálie, aby tam bylo o den míň. Pokud jste letěli z Evropy, doletěli jste stejný den o několik hodin později, např. o 4 h. později po letu trvajícím 9 h.
Ano, přesně tak jsem to myslela. Když byl prostě celkový čas letů nějakých 17 hodin, nečekala jsem, že dorazíme ten samý den po poledni a automaticky jsem předpokládala, že dorazíme až druhý den, tedy jsem zabookovala ubytování o den později
Chci si potvrdit odpovědnost dopravce Lufthansa u multicity letenky.
Pokud mám trasu např.: Praha – Calgary / Calgary – New York / New York – Mnichov, zakoupenou v jedné rezervaci (1 PNR, 1 ticket), přičemž druhý a třetí segment na sebe časově navazují ve stejný den , platí, že v případě zpoždění letu Calgary – New York a zmeškání letu New York – Mnichov je dopravce povinen mě bezplatně přebookovat , i když je itinerář vystaven jako multicity ?
Nic, jako "itinerear multicity" neexistuje. Ten pojem multicity je jenom vec, kterou pouzivaj rezervacni systemy v UI, kdyz resi zadavani udaju od uzivatelu, na samotnou interní podobu rezervace a vydanou letenku nemají vliv.
Z "rezervacniho" pohledu jde v podstate jenom o to, jestli slo o stopover (presutp delsi nez (typicky) 24 hodin nebo kratsí (layover), ale toto nevniká na základě toho, jestli clovek tutez rezervoval pres multicity nebo ne.
Jinymi slovy, pokud budeme mit situaci, kdy pri volbe "multicity" vznikne letenka A - B - C, a v B je na prestup 10 hodin, a porovname ji se situaci , kdy stejna rezervace vznikla pres normalni zpatecni let (nebo treba jednosmerny let) je vysledna rezervace fyzicky stejná (a samozrejme i cena). Prestup v bode "B" bude bran jako layover.
A stejne totez plati i v pripade, ze budu delat normalni rezervaci (treba zpatecni) a v B by byl 30 hodinovy prestup, a pak totez udelam jako multicity. Fyzicky budou stejne rezervace , ktere se nicim nebudou lisit. Ani strukturou, ani cenou. Prestup v bode "B" bude brán jako stopover (včetně dopadu na cenu v pripade aerolinek/tarifu, které/který za stopover uctuje priplatek).
V tomhle konkretnim pripade je uplne jedno, jestli je tam layover nebo stopover. Je to na jedne rezervaci a zpozdeni na druhym segmentu, ktere zpusobi zmeskani na tretim segmentu samozrejme znamena rebook, jako v jakemkoli jinem pripade.
Totez pak samozrejme plati, i pokud je na letence stopover (cili prestup nad 24 hodin) a prvni let ma takovy zpozdeni, ze nestihnete ten druhy.
Zajímalo by mě, jestli to (obvyklé) zvýšení cen pri stopover oproti layover je způsobeno "jen" příplatkem aerolinky (když často prezentují "free stopover") nebo také (či případně výhradně) zvýšením různých tax a poplatků třeba z toho důvodu, že se počítá, že při stopover člověk obvykle vyjde ven z letiště a proto třeba nějaké poplatky letiště (to, kde je stopover nebo layover) účtuje aerolince navíc. I když teda i při layover cestujícímu asi nic nebrání vyjít ven a při návratu pak asi používá úplně stejné služby, jako kdyby na tom letišti začínal nebo měl stopover.
ad poplatky letiste: tam je v zasade stejne pravidlo. stopover - plny letistni poplatek, layover - nizsi poplatek. neresi se, jestli odejdes z letiste, nebo ne :)
nicmene bych si troufl rict, ze to je ten mensi “problem”. u aerolinek a tarifu, kde je stopover placeny (nekdy vsechny, nekdy treba 2. a dalsi), je ten priplatek i vyrazne vyssi, nez zvyseni letistniho poplatku :)
Ještě během covidu... čekáte si takle na let z Tenerife zpět do česka, Ryanairem, s přestupem v Londýně. Je boarding čas, tak jdete k bráně, sednete si a čekáte.. když už konečně není u brány fronta, a je last call, tak jdete k bráně, a tam vám stroze oznámí, že musíte mít "vstupní formulář" který Velká Británie vyžadovala, a že ho musíte mít vyplněn před nástupem do letadla.. což jsem samozřejmně nevěděla, a i přes to, že jsem ho na místě během 2 minut vyplnila, tak již bránu zavřeli a nenechali mě nastoupit. Jó, jsem blbá, ale Ryanair je ještě horší!
By se mohlo zavést podobné vlákno pro dotazy z cestee. Třeba takový cestovní status sádry je za mě úplný top. :)
divan napsal(a):
Jsem si nedávno už málem koupil letenky místo února na březen. Jak má únor 28 dní, tak třeba 15.2. je neděle a 15.3. je taky neděle a ja se prehlidnul o měsíc... už jsem to u FR začal klikat, ale v půlce procesu jsem si naštěstí všiml že jsem o měsíc vedle.
Taky přidám jeden zářez do kategorie „mistr tesař se utne“. Člověk si po letech létání myslí, že ho nic nepřekvapí, a pak přijde tohle.
Povedl se mi husarský kousek: při nákupu letenek se Sofií s Wizz Air jsem místo 8. února naklikal zpáteční cestu na 8. března (stejný den týdne) . Jako „zkušený cestovatel“ jsem měl takové sebevědomí, že jsem se na potvrzení po nákupu ani nepodíval. Prostě koupeno, vyřízeno, v hlavě odškrtnuto.
Realita mě pleskla přes nos až při check-inu v trolejbusu v 18.31 den před odletem cestou z centra město na ubytování.
Když mě systém nechtěl pustit dál a drze na mě vybafl hlášku, že „odbavení bude možné za 28 dní“ , polil mě studený pot. Největší gól? Nezařizoval jsem to jen sobě, ale i dalším třem známým. Takže místo klidného návratu jsem musel v trolejbusu vysvětlovat, že budeme v Bulharsku bydlet buď měsíc, nebo musíme okamžitě solit za nové letenky.
Nakonec jsme museli narychlo koupit úsek Sofie–Praha s Bulgaria Air . Byl to vlastně upgrade za 1700 Kč /letenka, k již zaplacenými 500 Kč s Wizz:
- Větší prostor na nohy (oproti Wizzu nebe a dudy).
- Malé občerstvení + čokoláda v ceně.
- Poloprázdné letadlo , takže naprostý klid.
Ponaučení? I když máte nalétáno stovky hodin, ten měsíc v datu se prostě tváří jako správný, dokud na něj nekoukáte podruhé. Od té doby kontroluji potvrzení jako školák.
Eh, zrovna se mi stalo. Přesun letu na den později, doteď nechápu, že mě to číslo nepraštilo, když všechno ostatní jsem pečlivě zkontrolovala. Od jisté doby dávám vše i kontrolovat muži. A stejně. Přišla jsem na to podobně - při hlášce, že online check-in je možný až 48 hodin před odletem. Ještě že mám ve zvyku všechno ještě den předem zkontrolovat a nedivili jsme se až na letišti. Naštěstí to bylo jen o den, tak jsme si připlatili noc v hotelu. Ale museli jsme si o den zkrátit další destinaci kvůli přískoku, ale co už
Mě se tohle stalo u služební cesty kupované přes agenturu. Popletli měsíc. Naštěstí se na to přišlo ještě před odletem. Agentura původně chtěla polovinu storna poplatku po firmě, protože vystavené letenky potvrdila, ale pak pochopili, že tahají za kratší konec a vzali to celé na sebe.
Já jsem takto jednou zjistil, že navazující let nemám z CDG, kam jsem přiletěl, ale z ORY. Naštěstí jsem to si toho všiml docela včas, takže mě to stálo jen nějakých 90 EUR za taxi.
Ale CDG je pro mě nějaké zakleté, taky jsem tam jednou zjistil, že zpáteční let nemám s AF, jak jsem myslel, ale AF codeshare s CSA, co odlétal dříve. Když jsem doběhl, byla přepážka už zavřená, ale seděla tam paní, tak jsem se jí zeptal, ona někam opakovaně volala a nakonec jsem odletěl. I s odbaveným zavazadlem.
Pan Jindřich jede v šesti lidech do Thajska, ale celá famílie má zřejmě jen jednu kartu. Navíc podobně jako někteří zdejší ekšperti má zcela iluzorní pocit, že ambasáda je úřad poskytující současně babysitting a bankovní služby.
Rodina pana Jindřicha se totiž nemá jak dostat domů. Banka mu navíc zablokovala účet a nákup náhradních letenek se tak stal nemožným.
"Kontaktoval jsem také českou ambasádu v Thajsku, kde mi bylo řečeno, že si máme nechat poslat peníze od rodiny nebo přátel. Žádná jiná forma pomoci nám nabídnuta nebyla,“
spousta lidi ma jen jeden ucet. az bych rekl, ze vetsina
ale jinak to jsou zase blaboly novinaru - byl bych opatrny v interpretaci - nezablokovali mu ucet. jen se na nej nedostal, protoze si resetoval mobil. platit porad mohl.
nedava to smysl.